Firmafon

Her finder du Firmafons bedste værktøjer

Written by Niklas Stephenson | 13-06-11 14:41

Få personer går så meget op i deres værktøjer som de, der laver ting til internettet. Hvad end det online marketing, webudvikling eller webdesign, så har alle hver deres favoritværktøjer og vi debatterer ofte hvad der er bedst. Har Firefox en bedre debugger end Chrome? Er VIM en bedre editor end TextMate? Er Mac OS bedre end Windows? Og kan du nøjes med Pixelmator så du slipper for at købe den dyre Photoshop?

Personligt har jeg lavet ting til internettet siden midten af halvfemserne da jeg var blot en purk og modemmet ringede så højt at alle i huset kunne høre at man koblede på nettet med 28,8 kbit/sek.

Min første hjemmeside blev lavet i Microsoft Publisher, men jeg opgraderede hurtigt til Microsoft Frontpage efter at have lånt en bog om programmet. Siden da har jeg været en tur igennem Macromedia Dreamweaver, leget lidt med Flash (puha puha) og koder i dag udelukkende i Textmate og skriver flydende HTML og CSS.

Mange er jer har nok været noget lignende igennem, men er ligesom jeg stadigvæk på udkig efter det næste værktøj der vil gøre dagligdagen lettere, sjovere eller bare mere effektivt.

Her de mest brugte værktøjer i min hverdag.

Google Docs

En stor del af mit arbejde er i dag, at skrive tekster. Gennem årene har jeg været igennem fem syv forskellige programmer. Jeg har brugt mest tid i Microsoft Word, men har da også skrevet i mere eksotiske programmer som Nisus Writer og sågar LaTeX.

I dag bruger jeg næsten udelukkende Google Docs og nyder at have et simpelt skriveprogram hvor deling af dokumenter går som en leg og hvor dokumenter gemmer sig selv og altid er nemme at finde igen.

Der findes en række andre alternativer til Google Docs som for eksempel Write Board fra 37signals, men hos Firmafon er Google Docs en integreret del er hverdagen.

Wordy

Hvor udviklerne har deres automatiserede testsystemer og debuggere, har jeg Wordy. Wordy er en korrekturservice på dansk, engelsk og tysk som hurtigt bliver en uundværlig del af tekstforfatterens arbejde.

Wordy er web-software med et tvist. Du uploader dit dokument. Så scanner Wordy dokumentet og giver dig en pris med det samme, baseret på mængden af indhold. Når du trykker ok, sendes dokumentet til en professionelt uddannet korrekturlæser og efter lidt tid får du dokumentet igen, men med alle ændringsforslag.

Det koster selvfølgelig lidt at have fejlfri tekster til kunderne, men er for mig alle pengene værd.

Adobe Photoshop

Photoshop kom på gaden i 1988 og er sidenhen blevet de facto standarden indenfor billedbehandling. Det er dyrt, tungt og klart det bedste af sin slags på markedet. Og jeg har prøver Gimp, Acorn, Pixelmator og flere til, men intet har endnu kunnet måle sig med gode gamle Photoshop. Jeg håber dog at jeg en dag finder et godt og billigere alternativ.

TextMate

Den bedste editor jeg nogensinde har arbejdet med. Har haft en licens siden 2006 og programmet har faktisk ikke ændret sig siden. De kunne have proppet det med features hvert halve år, men har været blandt de bedste til at sige NEJ til nye tiltag.

 

For nybegynderen er TextMate ‘bare’ en editor. En blank side med en blinkende cursor, men med tiden forvandler det sig en et magisk værktøj hvor bundles, snippets og genvejstaster får din kodning til at minde om en scenen fra Askepot hvor kjolen syes af alle de små hjælpere. 

 

 

 

Terminal og Github

I Firmafon har FTP aldrig rigtig været noget vi har arbejdet med. Al kode, hvad enten det er indhold til salgssiden eller det underliggende telefonsystem, er versionsstyret. Versionsstyring sikrer at man altid kan spole tilbage til en tidligere version og man tydligt kan følge udviklingen af såvel salgsgas som programkode.

Vi anvender Git som vores versionsstyring og bruger Github til samle al vores kode ét sted.

De fleste der anvender Git bruger en terminal til at udføre handlinger som for eksempel at sammenligne versioner, ‘committe’ ny kode og uploade filer til webserveren eller Github.

Terminalen kan være skræmmende for mange der kommer fra FTP-klienter hvor man blot trækker filen over på sin server i en mappe og overskriver filer med et klik. Men når først du bliver fortrolig med en håndfuld kommandoer, er kombinationen af Git, terminalen og Github en glæde at arbejde med og sikrer dig tryghed i at du altid kan spole tilbage hvis noget går galt.

 

Free Ruler

En god skærmlineal er et godt værktøj for enhver web-snedker. Jeg bruger Free Ruler som i dag har nøjagtig samme features som i 2003. Men nu er der heller ikke så meget at udvikle på en lineal.

Free Ruler er kun til Mac OS X og kan hentes gratis.

 

DigitalColor Meter

Når man arbejder med webdesign har man ofte brug for lige at finde en helt bestemt nuance af en bestemt farve. Og selv om man med tiden kan huske flere og flere af sine mest anvendte HEX-farvekoder i hovedet, er en digital farvemåler et ganske nyttigt værktøj til opsnappe farvekoden på én bestemt pixel på skærmen.

Farvemålere findes i mange varianter. Selv benytter jeg den der er følger med Mac OS X. Jeg bruger programmet dagligt og det er en essentiel del af min værktøjskasse uanset om jeg laver bannere, knapper, menuer eller grafik til et website.

 

Nu har du set min værktøjskasse. Hvad har du i din?